Dakkapellen

Wilt u de zolder alleen als opslagruimte of hobbyruimte gebruiken, dan is een eenvoudig dakraam meestal voldoende. Wilt u de zolder bij de woonruimte trekken, dan geeft een dakkapel meer ruimte.

Traditionele dakkapel

Deze dakkapellen worden als vanouds opgebouwd uit hout en daarna eventueel onderhoudsarm gemaakt met onderhoudsarme gevelbekleding. Deze onderhoudsarme materialen zijn dan bijvoorbeeld Trespa of Keralit-schroten met houtnerffolie. Deze materialen kunnen ook gebruikt worden voor het onderhoudsarm maken van een bestaande dakkapel.

Prefab dakkapel

De kunststof dakkapel is onderhoudsvrij en kan die in 1 dag worden geplaatst. Het dak van de dakkapel bestaat uit twee lagen polyester met daartussen een 6 of 8 centimeter dikke isolatielaag.

Een specialist levert dakkapellen natuurlijk op maat. Zij komen tevens graag bij u langs om u te adviseren over alle mogelijkheden.

Ventilatie

De meeste dakramen hebben een ventilatierooster met één of meer ventilatiestanden die zorgen voor permanente toevoer van frisse lucht. In oudere, niet geïsoleerde huizen die niet kierdicht zijn is dit voldoende als de ruimte niet regelmatig gebruikt wordt. Bij dagelijks gebruik van de ruimte is het beter om ook een losse ventilator met afvoer naar buiten te plaatsen. Dit kan via een pijp door het dak of via een rooster in een buitenmuur. U kunt de ramen ook voorzien van zelfregelende roosters die onafhankelijk van de windsterkte een bepaalde stroom lucht doorlaten. Ze geven het meeste comfort en besparen energie door ventilatie op maat.

Regelgeving dakkapellen en dakramen

De regels ten aanzien van de bouw van dakkapellen en dakramen staan in het Bouwbesluit van de overheid. Met ingang van 1 januari 2003 is in de meeste gevallen voor een dakkapel op achter- of zijdak geen vergunning meer nodig als de afstanden van de randen van het dakraam tot de daknok, zijranden of het laagste punt van het schuine dak 0,5 meter of meer bedragen.

Meld uw plannen in ieder geval bij de gemeente. De leverancier van de dakkapel of het dakraam kan hierbij helpen, bijvoorbeeld met een bouwtekening. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente is het aangewezen adres voor nadere informatie over bouwen en verbouwen. Kijk voor meer informatie over het Bouwbesluit en het aanvragen van vergunningen op www.omgevingsloket.nl. Hier kunt u nagaan of u een bouwvergunning nodig heeft en kunt u een aanvraagformulier voor een bouwvergunning downloaden.